Díky celkovému oteplování planety jsou tuhé zimy v našich zeměpisných šířkách stále vzácnější. To se ovšem nedá tvrdit o nemocech, které zimu odjakživa doprovázejí. Jak si s takovými neduhy poradili naši předci, kteří neměli k dispozici celý arzenál chemicky vyráběných léků?

Posilovali svoji imunitu dostupnými a také levnými bylinami a plodinami. V žádné české kuchyni většinou nechybí česnek a cibule, které nám mohou velmi pomoci.

 

 

CIBULE
Tato zelenina je nenáročná na uskladnění a zároveň je doslova elixírem pro přírodní léčbu.

Jedna z prvních a účinných rad velí rozpůlit cibuli, dát na talířek a nechat ji ležet ve frekventovaném pokoji na stole. Spolehlivě bacily zahubí, ale stejně spolehlivě místnost zamoří svým typickým odérem.

Měli bychom ji konzumovat denně, nikoliv ovšem smaženou, tímto způsobem úpravy poztrácí většinu svých benefitů.

Dalším osvědčeným domácím prostředkem je cibulové mléko. Spolehlivě pomůže při nachlazení, působí antibakteriálně a navíc dodá tělu vitamin C.

CIBULOVÉ MLÉKO
3 velké cibule
1 hřebíček
1 lžička hnědého cukru
1 snítka tymiánu
voda a půl šálku mléka

Cibuli i se slupkou nadrobno nakrájíme, promícháme s kořením a trochou vody. Vše necháme cca 2 hodiny mírně vařit, občas přilijeme vodu. Směs protlačíme přes cedník a šťávu smícháme se stejným dílem zahřátého mléka. Pijeme třikrát denně.

 

ČESNEK
Již ve starém Řecku, Římě a Egyptě si považovali jeho antibiotických účinků, navíc obsahuje inulin, který patří mezi prebiotika.

Nejvíce ho využijeme v syrovém stavu, můžeme například rozdrtit jeden stroužek do talíře horkého vývaru.

Česnek medvědí je právem čím dál oblíbenější , pro mnoho lidí je navíc stravitelnější. Svůj název prý obdržel díky tvrzení, že je to první bylina, kterou medvěd po probuzení ze zimního spánku vyhledá a sní. Od jedovatých listů konvalinky ho rozeznáme tak, že když list promneme mezi prsty, česnekově zavoní.

POLÉVKA
Medvědí česnek
brambory
mléko
lžíce octa

Ve slané vodě nebo vývaru uvaříme brambory, přidáme medvědí česnek ,trochu mléka a vše rozmixujeme. Dochutíme trochou octa.

SLANÝ KOLÁČ
Křehké nebo listové těsto
vanička sýru riccota
4 vejce
parmezán
m.česnek

Na křehké nebo listové těsto navršíme směs riccoty, vajec a parmezánu, lehce osolíme a přidáme velkou hrst nasekaného česneku. Pečeme zvolna ve středně vyhřáté troubě, dokud těsto nezezlátne.

DOMÁCÍ PESTO
m.česnek
parmezán
hrst ořechů(nejlépe mandlí)
olivový olej
citron

Všechny ingredience dohladka rozmixujeme nebo utlučeme v hmoždíři a poté uchováváme ve sklenici v lednici.

 

ZÁZVOR
Mezi další přírodní antibiotika patří zázvor. Navíc se mu připisují protinádorové i afrodiziakální účinky. Z této byliny, která pochází z Asie, se používá oddenek. Pozor na předávkování, maximální doporučená denní dávka je 4 gramy. Neměly by ho užívat malé děti, diabetici a opatrně při kombinování s jinými léčivy.

SIRUP
3 bio citrony
půl kořene zázvoru
1 lžička skořice
1 lžička hřebíčku
půl kg medu

Do velké sklenice poklademe kolečka citronu s kořením a nastrouhaným zázvorem a zalijeme medem tak, aby byla vrstva plně pokryta. Postup opakujeme, končíme medem. Tři dny necháme louhovat v lednici, poté užíváme třikrát denně.

Pomoci si můžeme i vnějšími procedurami. Omývat celé tělo octovou vodou, vykoupat se ve slané koupeli nebo použít octové ponožky.

OCTOVÉ PONOŽKY

Do půl litru studené vody vlijeme 6 lžic octa, do směsi namočíme vlněné ponožky nebo lépe podkolenky, vyždímeme a navlékneme. Přes ně natáhneme suché a ulehneme do postele. Zvlášť rychle a účinně zabírá proces na děti.

Příroda nám poskytuje nepřeberné množství receptů na posílení imunity, ale to nejpodstatnější je jenom na nás. Dostatečně spát, pít vhodné tekutiny, jíst ovoce a zeleninu a hlavně často do té zázračné přírody vyrazit.

0
Connecting
Čekejte prosím...
Poslat zprávu

Omlouváme se, ale jsme teď offline. Můžete nám zanechat zprávu.

Jméno
* E-mail
* Popište váš problém
Přihlásit

Napište nám online a vyřešíme spolu váš problém.

Jméno
* E-mail
* Popište váš problém
Jsme online!
Zpětná vazba

Zpětná vazba je pro nás důležitá, dejte nám vědět.

Jak hodnotíte průběh chatu?